İl, Türkiye’nin idari yapılanmasında en üst düzeyde yer alan siyasi ve idari birimdir. İller, ilçelere ayrılır.
İlçe, illerin alt bölümlerinden biridir. İlçeler, belediyelere ayrılır.
Köy, nüfusu az olan ve genellikle kırsal kesimde bulunan yerleşim yeridir. Köyler, muhtarlıklara ayrılır.
Kasaba, nüfusu daha fazla olan ve genellikle kırsal kesimde bulunan yerleşim yeridir. Kasabalar, belediyelere ayrılır.
Şehir, nüfusu çok fazla olan ve genellikle kentsel kesimde bulunan yerleşim yeridir. Şehirler, belediyelere ayrılır.
Belediye, il, ilçe, kasaba ve köy gibi yerleşim yerlerinin idari ve mali işlerini yürüten kamu kurumudur. Belediyeler, belediye başkanları ve belediye meclisleri tarafından yönetilir.
İl, Türkiye’nin idari yapılanmasında en üst düzeyde yer alan siyasi ve idari birimdir. İller, ilçelere ayrılır. İllerin sınırları, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından belirlenir. İllerin en üst düzeydeki yöneticisi, validir. Valiler, Cumhurbaşkanı tarafından atanır. İllerin diğer yöneticileri, vali yardımcıları, il müdürleri ve kaymakamlardır.
İlçe, illerin alt bölümlerinden biridir. İlçeler, belediyelere ayrılır. İlçelerin sınırları, illerin sınırlarına göre belirlenir. İlçelerin en üst düzeydeki yöneticisi, kaymakamdır. Kaymakamlar, vali tarafından atanır. İlçelerin diğer yöneticileri, kaymakam yardımcıları, ilçe müdürleri ve muhtarlarıdır.
Köy, nüfusu az olan ve genellikle kırsal kesimde bulunan yerleşim yeridir. Köylerin sınırları, illerin ve ilçelerin sınırlarına göre belirlenir. Köylerin en üst düzeydeki yöneticisi, muhtardır. Muhtarlar, köy halkı tarafından seçilir. Köylerin diğer yöneticileri, muhtar yardımcıları ve köy ihtiyar heyeti üyeleridir.
Kasaba, nüfusu daha fazla olan ve genellikle kırsal kesimde bulunan yerleşim yeridir. Kasabaların sınırları, illerin ve ilçelerin sınırlarına göre belirlenir. Kasabaların en üst düzeydeki yöneticisi, belediye başkanıdır. Belediye başkanları, kasaba halkı tarafından seçilir. Kasabaların diğer yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcılarıdır.
Şehir, nüfusu çok fazla olan ve genellikle kentsel kesimde bulunan yerleşim yeridir. Şehirlerin sınırları, illerin ve ilçelerin sınırlarına göre belirlenir. Şehirlerin en üst düzeydeki yöneticisi, belediye başkanıdır. Belediye başkanları, şehir halkı tarafından seçilir. Şehirlerin diğer yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcılarıdır.
Belediye, il, ilçe, kasaba ve köy gibi yerleşim yerlerinin idari ve mali işlerini yürüten kamu kurumudur. Belediyeler, belediye başkanları ve belediye meclisleri tarafından yönetilir. Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri tarafından seçilir. Belediye meclisleri, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri tarafından seçilir. Belediyeler, yerleşim yerlerinin temizlik, su, elektrik, yol, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür, spor ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır.